Keto Ervaringen

Het Keto-dieet is een hype, maar lijkt ook meer voet aan de grond te krijgen. Steeds meer mensen stappen over op het ketogeen dieet in plaats van het koolhydraatarme dieet. Mijn goede vriendin Charlotte is al een tijdje bezig met afvallen en hoorde ik over het keto-dieet. Op mijn verzoek schreef ze een artikel over haar ervaringen met het ketogeen dieet.

 

Ik twijfelde al een tijdje, maar ben in januari toch begonnen met het ketodieet. Als je wil weten wat dat is, hier wordt een goede uitleg gegeven.

Het was in het begin wel even zoeken, want er zijn veel ingrediënten die je zelf moet maken… Dat wist ik niet. Gelukkig bood het boek Het Keto Dieet van Martine Slajerova uitkomst. Dankzij dit boek maakte ik in een handomdraai mijn eigen brood, flensjes, maar ook mayonaise en ketchup. De grootste verrassing was overigens de barbecue-chocolade saus! Die moet je echt proeven!

Omdat ik me niet heel goed heb voorbereid, ben ik eigenlijk alleen met het boek aan de slag gegaan. Ik kon me inlezen en ben gewoon begonnen met de ingrediënten zoals ze in het boek staan.

 

Januari

De maand januari stond vooral in het teken van het “eigen maken” van de keto-keuken. Ik leerde de basisrecepten, las over voeding (eiwitten, vetten en koolhydraten) en werd  me vooral heel erg bewust van wat ik verkeerd deed (en waardoor ik dus niet af kon vallen).

Af en toe probeerde ik eens een gerecht uit, maar ik miste al snel de basisrecepten. Eind januari besloot ik eerst het ontbijt en de lunch te gaan vervangen en bakte ik in het weekend broden voor de rest van de week (je kunt ze gelukkig een tijdje bewaren).

 

Februari

In februari kreeg ik de smaak pas echt goed te pakken. Het brood was er natuurlijk, maar je moet er ook wat op doen! Voor het ontbijt staan er heerlijke recepten voor bosvruchtenjam en chocolade-hazelnoot (NUTELLA!) spread in, die ik heb geprobeerd. Dat is een kwestie van in één keer lekker veel maken en je hebt geen omkijken meer naar je ontbijt. De lunch deed ik vaak aan de hand van een salade (en soms ook gewoon aan de hand van brood).

Al snel ging ik door met de basisrecepten voor het avondeten en tussendoortjes en ik moet zeggen dat het makkelijk ging. Het koken kostte me niet veel moeite en als je de ingrediënten eenmaal weet te vinden, maakt dat veel goed.

Wat zeker veel goed maakte was de weegschaal! 7 kilo vanaf dat ik begon in januari… Dat was pas half februari. De rest van februari zat ik gemiddeld op 1,5 kilo en momenteel (eind maart) weeg ik 11 kilo minder dan toen ik in januari begon.

Ongelooflijk hè? En dat voor een dieet waarbij je gewoon lekker mag eten en drinken!

 

Maart

In maart lijkt het alsof ik de balans gevonden heb. Ik weet nu hoe ik het ketodieet goed uit moet voeren, ik kan de recepten grotendeels uit mijn hoofd bereiden en kan ook recepten van internet en sociale media halen en bepalen of ze voldoen aan mijn eisen.

Af en toe probeer ik zelf eens wat. Ik eet nu eigenlijk drie keer per dag ketogeen en ben dan ook snel in ketose. Dat merk je aan alles. Ik voel me gelukkiger dan ooit, zit lekker in mijn vel en heb weer energie voor tien.

Waar ik aan het einde van vorig jaar nog een lichte depressie had, onder meer omdat ik mijn werk niet meer leuk vond, heb ik dat niet meer. Ik zie alles weer met meer tevredenheid tegemoet en ik weet zeker dat het komt omdat ik de juiste voeding binnenkrijgt. Het ketodieet heeft me niet alleen lichter gemaakt, maar ook gelukkiger en geestelijk gezonder.

Ik kan het dan ook iedereen aanraden.

 

En de Keto-griep?

Veel mensen die ik vertelde over mijn keto-avonturen, vroegen me hoe het zat met de keto-griep. Die zou je moeten of kunnen krijgen als je ineens overstapt op het ketogeen dieet. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet het idee heb dat ik daaronder te lijden heb gehad. In febrauri was ik ziek, maar dat was gewoon een verkoudheid. Mogelijk dat het op mijn weerstand sloeg, maar het kan net zo goed zijn dat keto eten me geholpen heeft die weerstand juist te verbeteren.

Ik las wel over de keto-griep en als ik hem wel had gehad, zou ik hebben doorgezet met wat ik nu weet. Laat je daar dus niet door weerhouden. Je lichaam raakt in shock omdat het anders gewend is te doen. Door gezonder te gaan leven, zorg je er juist voor dat je meer weerstand krijgt.

Achteraf kan het overigens ook zo zijn dat ik de Keto-griep ontliep omdat ik pas later met het avondeten begon. Ik verving eerst ontbijt en lunch, zoals ik op Dieetkompas las over het koolhydraatarme dieet (en de koolhydraatarme griep, net zoiets als de ketogriep). Het kan dus zijn dat je hem krijgt, maar laat je er niet door onderuit halen. De keto-recepten maken het de moeite waard.

 

Meer weten over keto?

Wil je meer weten over keto en keto-recpeten? Ik heb de afgelopen maanden een aantal bronnen weten te verzamelen waar ik goed uit kan putten. Hieronder zet ik de belangrijkste voor je op een rijtje.

Mocht je ook willen beginnen aan het ketodieet en nog vragen hebben, laat dan gerust een reactie achter!

Geef een reactie

Your email address will not be published.