Is er ook een ketodieet voor vegetariërs?

Zou jij graag het ketodieet willen volgen, maar ben je vegetariër? Dan is het natuurlijk de vraag of er ook zoiets bestaat als een vegetarisch ketodieet. Gelukkig voor jou zijn er steeds meer vegetariërs die ook willen genieten van de voordelen die een ketodieet te bieden heeft. Daarmee is er niet per definitie een vegetarische variant van het ketodieet, maar wel allerlei aanpassingen die je kan doen om een ketodieet geschikt te maken.

 

Wat is het ketodieet?

Een tijdje leek het een hype te zijn, maar intussen is het ketodieet al zolang onder ons dat we toch wel van een echt dieet mogen spreken. Het ketodieet heeft tot doel om je in ketose te brengen. Dat doet het ketodieet door je een laag maximum van koolhydraten te laten eten (vaak nog onder de 50 gram per dag!). Daarmee dwing je je lichaam op over te schakelen op andere brandstoffen om aan energie te komen, zoals opgeslagen vetten. Zodra je in ketose bent gaat je vetverbranding (metabolisme) als een gek aan het werk en verlies je heel snel heel veel kilo’s. Maar… belangrijk is om in ketose te blijven, want als je eruit bent stopt het verbranden van vet ook direct. En het ketodieet is een zwaar dieet. Niet een dieet voor mensen die snel even wat kilootjes willen verbranden.

 

Veel vlees en vis

Nadeel van het ketodieet is dat de alternatieve voeding (energie) vooral gevonden wordt in vlees en vis. Dat is voor vegetariërs dus geen optie. De reden dat voor vlees en vis wordt gekozen is omdat deze nauwelijks tot geen koolhydraten bevatten, maar wel gezonde vetten (omega 3-vetzuren en ga zo maar door). Het is dus logisch dat de schrijvers van ketogene kookboeken veel vlees en vis op het menu hebben staan.

 

Vetten uit noten, zaden en zuivel

Gelukkig haal je die vetten niet alleen maar uit vlees en vis. Ook noten, zaden en zuivelproducten komen veelvuldig aan bod. Er zijn ook recepten te vinden die op basis van noten, zaden en zuivel zijn geschreven en daarmee perfect binnen het ketodieet passen.

Je moet wel heel voorzichtig zijn met het vervangen van vlees door noten, zaden of zuivelproducten. Want de samenstelling van koolhydraten is wel heel anders en het kan dus zijn dat je ketose niet gaat bereiken. Vooral zuivelproducten als kaas kunnen behoorlijk wat koolhydraten bevatten. Lees je dus heel goed in voor je dit gaat doen.

Maar het betekent wel dat mensen die vegetariër zijn ook kunnen profiteren van de vele gezonde voordelen die een ketogeen dieet te bieden heeft.

 

Boeken voor vegetariërs die het ketodieet volgen

Handig zou het zijn om een boek te hebben vol met recepten voor vegetariërs die het ketodieet willen volgen. Maar daarover kunnen we kort zijn: dat is er (nog) niet. Wel zijn er diverse boeken met ketorecepten te vinden waar ook recepten in zitten zonder vlees of vis. Let wel, in veel van deze boeken gaat het dan om enkele recepten (beslis dus goed of je veel geld wil uitgeven voor een recept of tien waar geen vlees en vis bij komt kijken). Wanneer je de richtlijnen van het ketodieet kent, weet hoe je ketose kunt meten (ketostrips in huis hebt) kun je natuurlijk zelf blijven proberen om recepten met vlees en vis ook zonder vlees en vis te bereiden. Schrijf ze dan vooral voor jezelf op, zodat je ze vaker kunt gebruiken.

Boeken die je kan lezen over het keto dieet zijn onder andere:

  • Het Keto Dieet van Martine Slajerova
  • Keto dieet compleet van Amy Ramos
  • Het Keto Dieet – De snelle recepten van Martine Sjajerova

Geef een reactie

Your email address will not be published.